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Dear Ms. Garcia:

I am responding to your February 7, 1997 letter and telephone
conversations with a member of my staff concerning the
jurisdiction of the Federal hazardous materials transportation
law (Federal hazmat law) (49 U.S.C. §§ 5101 et seq.) and the
Hazardous Materials Regqulations (HMR) (49 CFR Parts 171-180) as
they apply to wreckers towing motor vehicles that contain
hazardous materials. I apologize for the delay in responding to
your letter and hope this delay has not caused you any
inconvenience.

The Research and Special Programs Administration (RSPA) is one
of the agencies within the U.S. Department of Transportation
that is responsible for enforcing the requirements of the
Federal hazmat law and the HMR. The HMR includes requirements
for the classification, hazard communication, packaging,
handling, loading and unloading of hazardous materials offered
for or transported in commerce. As stated in 49 C.F.R.

§ 171.1, RSPA’s jurisdiction, with respect to transportation by
public highway is currently limited to interstate and foreign
carriers by motor vehicle, and intrastate carriers by motor
vehicle so far as the HMR apply to hazardous wastes, hazardous
substances, flammable cryogenic liquids in portable tanks and
cargo tanks, and marine pollutants. Effective October 1, 1997,
the scope of the HMR expands to include the offering for
transportation or transporting hazardous materials in
interstate, intrastate, and foreign commerce by motor vehicle.

RSPA does view a wrecker which is towing a motor vehicle
containing hazardous materials on a public highway, as
transporting hazardous materials in commerce. Therefore, the
Federal hazmat law and the HMR would apply to a wrecker which
tows a disabled motor vehicle containing hazardous materials on
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a public highway. However, the Federal hazmat law and the HMR
do not apply to transportation that is entirely on private
property and neither follows nor crosses a public highway.

RSPA has provided limited relief from the HMR under 49 C.F.R.

§ 177.823. This provision allows, under emergency situations
where the movement of the disabled transport vehicle is
necessary to protect life or property, a vehicle containing
hazardous materials to be moved without being marked and
placarded in accordance with the HMR. Under this exception, a
wrecker would not need a placard and markings when towing a
disabled transport vehicle on a public highway. This exception
only applies to the extent an emergency situation exists and
movement of the disabled transport vehicle is necessary to
protect life or property. Thus, under this exception, the
disabled transport vehicle may be moved only the minimum
distance necessary to reach a place where the transport vehicle
can be repaired safely.

RSPA has provided this limited exception to encourage the rapid
removal of any disabled transport vehicle from a public highway
during an emergency situation. However, during a nonemergency
situation, the placarding, marking and all other provisions of
the HMR would apply to a wrecker when it is towing a disabled
transport vehicle on a public highway. Under these provisions,
the operator of the wrecker must verify that the disabled
transport vehicle is displaying the required placards and there
are accompanying shipping papers. The shipping papers must
accompany the disabled transport vehicle to its new location.
The operator of the wrecker must have general awareness,
safety, and function-specific hazard materials training (see

49 C.F.R. Part 172, Subpart H). These HMR requirements provide
a minimal level of safety when the operator of wrecker assists
a disabled transport vehicle which contains hazardous
materials.

Your letter also asked whether the operator of the wrecker
would have to comply with 49 CFR Parts 171-180 if there was a
hazardous material incident during the towing operation. The
answer is yes, because the wrecker’s operator/owner is
considered a “carrier” as defined in 49 C.F.R. § 171.8 and as
the term is used in 49 C.F.R. §§ 171.15 or 171.16. 1In
addition, RSPA encourages each person to report promptly each
hazardous materials incident which, in the person’s Jjudgment,
poses a continuing danger to life or property. In addition,
the wrecker’s operator/owner may be subject to a variety of
other Federal, state or local regulations in the event of a
hazardous materials incident.
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In addition, you asked whether 49 C.F.R. Part 387 or any other
regulations would apply to the wrecker’s activities. Part 387
prescribes minimum levels of financial responsibility for motor
carriers and is not part of HMR. It is my understanding that
the Federal Highway Administration, Office of the Chief
Counsel, Motor Carrier Law Division has received a copy of your
letter and has responded to this issue. If you have any
further questions concerning minimum levels of financial
responsibility for motor carriers, please contact Mr. Joseph
Solomey at (202) 366-0834.

I hope this response is useful. If you have any additional
questions concerning the law or regulations discussed in this
letter, please call Robert A. Monniere at 202-366-4400.

Sincerely,

LEF, e n -

Edward H. Bonekemper, III
Assistant Chief Counsel for
Hazardous Materials Safety



